mall of scandinavia

Jan Kessels - uit het vak retail adviseurs
23-06-2016

mos

Afgelopen week ontving ik een email van de SSM, het platform van vastgoedmanagers in de retail over de Mall of the Netherlands in Leidsenhage. Naar aanleiding van de enthousiaste verhalen van Unibail Rodamco over hun voorbeeld, The Mall of Scandinavia in Stockholm, gaat de SSM in oktober een studiereis organiseren. Toevallig waren wij dit weekeinde in Stockholm. Daarom even een kort verslag, want het is inderdaad de moeite waard dit nieuwe winkelcentrum te bekijken.

The Mall of Scandinavia heeft ruim 100.000 m2 verkoopvloeroppervlakte met meer dan 200 winkels, restaurants en koffieshops. Hij ligt op 10 kilometer van het centrum van Stockholm, aan het treinstation van Solna, richting het vliegveld. Er zijn bijna 4.000 parkeerplaatsen, die gedeeld worden met het naastgelegen voetbalstadion. Het winkelcentrum is heel slim opgezet: de onderste etage telt twee supermarkten en veel winkels voor dagelijkse gebruiksartikelen in het middensegment. De hogere etage telt luxe mode-, accessoires- en woonwinkels in het midden/hoge segment. Flagship stores zijn er van H&M en Zara, Mango, G-star, Boss en Rituals, van woonwinkels Habitat en Illums Bollighus. Naast de twee supermarkten is er een Ahléns warenhuis als anker. Een dwarsgang herbergt een “Designer Gallery”.

Op de hogere etage, met de meer luxe modewinkels, is de openbare ruimte zeker 8 meter hoog, zodat de façades van de winkels allure en dominantie uitstralen. De meeste grote mode- en woonwinkels hebben hier 2 etages, met eigen roltrappen. De allee met de boetieks die slechts een verkooplaag nodig hebben is lager en daardoor intiemer. Het winkelgebied is in een driehoek gebouwd, met op de hoeken grote pleinen, o.a. met een waterpartij en altijd voorzien van een horeca-aanbod. Er is Imax bioscoop, een sportschool en een speelhal.

Als je op een regenachtige zaterdagmorgen door dit in november 2015 geopende winkelcentrum loopt is duidelijk zichtbaar dat het een succes is, tot nu toe. Al binnen 2 maanden na de opening werd de miljoenste bezoeker verwelkomd. Het centrum voorziet duidelijk in een behoefte, ook gezien de bezoekers die zowel met trein/metro als met de auto toestromen. Want je komt er om boodschappen te doen. Maar je kunt er ook heerlijk shoppen voor kleding en wonen. En er is een breed aanbod van eet- en drinkgelegenheden. Alle reden dus voor een hoge bezoekfrequentie, en daarom inderdaad een goed voorbeeld voor een winkelcentrum als Leidsenhage. De twee supermarkten, een discounter en een service super, zijn trekkers voor de wekelijkse boodschappen. Er zijn enkele kappers, een nagelstudio, drogisten en apotheken, en winkels met huishoudelijke artikelen. Helaas is er geen aanbod van delicatessen en bijzondere food speciaalzaken. Maar die zie je in de binnenstad van Stockholm ook niet en behoren wellicht niet tot de Zweedse eetcultuur. De rol van het warenhuis Ahléns is twijfelachtig. Het heeft een hoge goederendichtheid, met hoge rekken en smalle looppaden. Het merkenaanbod is niet bijzonder, eerder middle of the road. Je vraagt je af of een dergelijk warenhuis nog een ankerfunctie kan vervullen naast de speciaalzaken van het centrum. Maar verder moet de conclusie zijn dat boodschappen doen en winkelen in een dergelijk centrum aantrekkelijk is voor consumenten. The Mall of Scandinavia is een goed voorbeeld van een combinatie van belevenis- en functioneel winkelen.