wie doet wat hij altijd deed

J.M. Kessels - uit het vak Retail Insight
02-11-2009

BoColumn Management Wie doet wat hij altijd deed….. ….zal krijgen wat hij altijd kreeg. Deze zin uit de zogenaamde leercirkel gebruik ik nog al eens bij ondernemingen die veranderingen moeten doorvoeren. Omdat de resultaten terug lopen, de marktpositie onder druk staat of omdat ze last hebben van nieuwe concurrenten.

De meeste mensen willen best veranderen. Maar ze zijn bang om dingen niet meer te doen die ze altijd deden. Ze kennen hun zekerheden, maar niet het nieuwe terrein dat ze betreden. Ze houden vast aan het oude en proberen het nieuwe voorzichtig uit. Maar dat werkt vaak niet, want tè weinig inzet leidt zelden tot een doorbraak, laat staan een overwinning.

Neem nu het internet. Iedereen ziet dat het gebruik blijft groeien, evenals de toepassingen. Vooral met de nieuwe mobiele telefoons, die feitelijk webbrowsers zijn geworden met tal van mogelijkheden. Recente cijfers tonen aan dat het thuiswinkelen onstuimig blijft groeien, ook in deze tijden waarin een winkelomzet die gelijk is aan vorig jaar als een begin van herstel wordt gezien! De combinatie van thuiswinkelen met een winkel, de clicks en bricks, blijkt het meest succesvol te zijn. Veel winkelbedrijven hebben dan ook een website, soms met bestelmogelijkheid. Maar de folders durft men nog niet op te geven. Laat staan dat winkeliers ècht de nieuwe mogelijkheden durven te omarmen. Ik hoorde van een gerenommeerde eretailer dat een van hun meest krachtige instrumenten de beoordelingen zijn die klanten geven over producten en diensten. En dat er tal van chatboxen zijn waarin mensen meningen en ervaringen met elkaar uitwisselen over producten en winkels. Op sites als Facebook en Hyves vragen mensen hun netwerk om informatie als ze een aanschaf overwegen. Daarmee verwerven zij bijzonder waardevolle en als betrouwbaar ervaren informatie. Kortom de aloude mond-tot-mond reclame, maar dan in een nieuw jasje.

Na de financiële crisis komt er ongetwijfeld over enige tijd weer een oplevende consumentenvraag. Winkeliers moeten zich ervoor klaarmaken straks de kansen te grijpen. Maar dan moeten ze nu wel nieuwe aanpakken uitproberen, wel oude werkwijzen opgeven, wel hun organisatie versterken en in hun begroting andere accenten leggen. Jonge mensen de ruimte geven om nieuwe media in te zetten, andere producten en diensten te ontwikkelen en ze het vertrouwen te geven dat ze van fouten mogen leren. Zodat de omzet en winst van straks voor een belangrijk deel uit andere bronnen zal komen dan nu. Dingen anders doen maar vooral andere dingen doen!