motivatie

Jan Kessels - uit het vak retail adviseurs
27-02-2009

Snijden in de kosten is niet leuk, maar noodzakelijk als omzet en marge achter blijven bij de prognoses. Er moeten vervelende beslissingen worden genomen, moeilijke keuzes worden gemaakt. Geen tijd voor leuke dingen, niet alleen letten op de kleintjes, maar ingrijpen in de bedrijfsvoering.

De baas heeft zorgen, maar ook de medewerkers hebben het zwaar: vacatures worden niet vervuld, er komen taken bij, collega’s vertrekken, en morgen kan het mijn beurt zijn! Wat stelt de baas tegenover mijn inzet voor het bedrijf? Ja, mijn salaris aan het einde van de maand. En dat ik blij mag zijn dat ik nog een baan heb. Maar motiveert mij dat ook?

Mensen in het bedrijf verwachten nu extra aandacht, extra zorg. Niet alleen maar kille cijfers, kosten en opbrengsten. Maar ook aandacht voor de persoon en zijn omgeving. Moeilijk als baas, want de stress is hoog. Dan is het lastig om met een positieve instelling, een glimlach, een schouderklop, een luisterend oor, de goede woorden, de mensen in je werkomgeving tegemoet te treden.

Toch staat een goede leider nu dicht bij zijn mensen. Hij of zij deelt hun zorgen, betrekt de medewerkers bij de besluitvorming, maar maakt ook mensen niet nodeloos ongerust, laat staan dat hij ze overvalt met slecht nieuws. Leiders die de dialoog zoeken zullen tot de ontdekking komen dat medewerkers niet alleen begrijpen wat er aan de hand is, maar dat zij, ook al weten zij dat hun functie op de tocht staat, vaak toch positief meedenken over de beste oplossingen. Suggesties en ideeën aandragen, komen met slimme ideeën. O ja, er is natuurlijk ook vluchtgedrag, er wordt met ellebogen gewerkt, en uiteindelijk is voor iedereen het hemd nader dan de rok! Maar toch, er komt veel positievere energie vrij met openheid en overleg dan met achterkamertjes en overvaltactieken. Bovendien zullen medewerkers die ongemotiveerd zijn, die in de stress zitten, de klanten minder goed behandelen dan juist nu eigenlijk zou moeten.

Dus leiders schakel je organisatie in, werk samen aan een oplossing, ga met z’n allen over van aanval op verdediging, speel als team! Dan kom je sterker uit moeilijke tijden dan je er bent in gegaan.